Bilgisayar Performansını Etkileyen Bileşenler

Bilgisayarın performansını 5 bileşen etkilemektedir.Bu bileşenler bilgisayara aynı anda bir çok görev yaptırarak test edebilir.Bileşenler :

  1. Registers
  2. RAM
  3. Sistem Saati
  4. Veri Aktarım Sinyal Demetleri
  5. Cache Memory

PROGRAMLAMA DİLLERİNİN SINIFLANDIRILMASI

  Programlama dillerini iki sınıfa ayırabiliriz.Bunlar :

  1.   SEVİYEYE GÖRE SINIFLANDIRMA
  2.   UYGULAMA ALANLARINA GÖRE SINIFLANDIRMA

   SEVİYEYE GÖRE SINIFLANDIRMA 


           
Bir programlama dili ya insan yada makine anlayışına yakındır. İnsan anlayışına daha yakın programlara dillerine Yüksek Seviyeli programlama dilleri, Makineye yakın olanlara ise düşük seviyeli programla dilleri denir.
Yüksek Seviye Programlama ile yazılan projelerin Source Kodları kısa, Derlenmiş halleri ise uzun olur,Çalışma hızları ise yavaştır.
Alçak Seviye Programlama ile yazılan projelerin Source Kodları uzun, Derlenmiş halleri ise kısadır,Çalışma hızları ise en yüksek seviyededir.          

SEVİYE DURUMUNA GÖRE BAZI DİLLER

Düşük Seviye

Assembler(ASM)

Orta Seviye

 C , C++(C Plus) , C#(C Sharp)

Yüksek Seviye

  Fortran, Basic,Pascal,Cobol

Çok Yüksek Seviye

  Dbase,Clipper,VBasic,Paradox,Access,FileMaker
         

UYGULAMA ALANLARINA GÖRE SINIFLANDIRMA

 

Bilimsel ve mühendislik dilleri

           Fortran,C,Pascal

Sistem programlama dilleri

           C,Assembler

Veri tabanı dilleri

           Dbase,Clipper,FileMaker

Yapay zeka dilleri

           Prolog,LISP

Genel amaçlı programlama dilleri

            C,Pascal,Basic

Bit İle Byte

Bit 0 ve 1 den oluşur ve bilgisayarın en küçük birimidir.Bu 0 ve 1 lerin 7 li kombinasyonu sonucunda ortaya çıkan en küçük anlamlı yapıya ise byte denir.



                 1 Byte = 8 Bit
                 1 Kilobyte = 1024 Byte
                 1 Megabyte = 1024 Kilobyte
                 1 Gigabyte = 1024 Megabyte
                 1 Terabyte = 1024 gigabyte
                 1 Petabyte = 1024 Terabyte

Veri,Bilgi ve Enformasyon

Veri işlenmemiş gerçek anlamı taşımaktadır.Somut veya soyut olabilir.Verinin derlenmiş hali ise "enformasyondur".Veri burada çeşitli şekillerde işlenerek bir anlam kazanmıştır.Bilgi  enformasyonların bir araya getirilmesiyle de oluşur. Veriler toplanır, sınıflandırılır, yeniden düzenlenir, özetlenir, saklanır, yeniden elde edilir ve iletilir. İletilen gerçek bilgidir.

Yazılım ile Program Arasındaki Fark Nedir?

Yazılım : Cihazlara belirli görevleri yapılmasını sağlayan komutlar zinciridir.
Program : Bir görevin yapılması için tasarlanmış komutlar zinciridir.

Yazılımlar programlarıda kapsayan geniş bir kavramdır.Her yazılımda program vardır ancak her program bir yazılımdeğildir.

Bilgisayarın Lise Öğrencilerine Göre Kullanım Alanları



Günümüzde lise 3 ve lise 4 öğrencileri bilgisayar yerine daha çok telefonları kullnmayı tercih ediyorlar.Çünkü telefonlar artık bilgisayarların yapabildiği işlevleri yapabilmekte.Çoğu öğrenci bilgisayarı film izlemek,müzik dinlemek ya da sosyal ağlarda geçirmek için kullanıyor.Tabi durum lise 4 öğrencileri için bazen değişebiliyor.Üniversite hazırlıkları yoğunluk kazandığı için genllikle çok yaklaşmamayı tercih ediyorlar.Onlar yaklaşmak istesede ailelerden gelen "ders çalış bilgisayar hayatını mı kurtaracak " düşüncesi onları bilgisayardan uzaklaştırış oluyor.


Yazılım ve Program Arasındaki Fark

Herkesin bu konudaki genel fikri ha yazılım ha program fark yok şeklindedir.Ancak düşünülenin aksine yazılım ile program arasında büyük bir fark var.Program bilgisayar bir görev yaptırmak için hazırlanmış kodlar bütünüdür.Oysa yazılım daha geniş kapsamlı olup,kullanıcının bilgisayar donanımlarıyla bile etkileşimine etin veren komutlar setidir.

ASCII TABLOSU






F=100 0110
A=100 0001
T=101 0100
I=100 1001
H=100 1000

N=100 1110
U=101 0101
H=100 1000

G=100 0111
U=101 0101
L=100 1100
E=100 0101
R=101 0010

KELİME İŞLEMCİ PROGRAMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI


GOOGLE DRIVE – DOCUMENTS
AVANTAJLARI
Bir web tabanlı kelime işlemci olan bu programla dosyalar sanal bir ortamda kaydedilir ve bilgisayarınızın başına ne gelirse gelsin buradaki dosyalarınız etkilenmez.Ücretsiz olduğu için herhangi bir lisans sorunu ile karşılaşmazsınız.Bir çok yerden oturum açarak dosyalarınızı kontrol edip yeniden düzenleyebilirsiniz.
DEZAVANTAJLARI
Ancak bazen  korsanlar tarafından düzenlenen saldırılar sonucunda dosyalarınıza ulaşamama – nadiren de olsa- ihtimaliniz var.


ZOHO WRITER
AVANTAJLARI
Zoho Writer, kullanımı kolay ve görülmeye değer bir kelime işlemci.Dosyaları arkadaşlarınız ile paylaşmanızın kolay olmasının yanı sıra işbirliği yapmanızı sağlıyor.Belgelerinizi belirli şablonlar üzerinden yapmanıza da olanak sağlıyor.
DEZAVANTAJLARI
Yazarken yazım denetimi yapmaması onun için bir dezavantaj olmuş.


MİCROSOFT WORD        
AVANTAJLARI
Bilgisayarlar üzerine ilk kurduğumuz programlardan biri olma özelliğini taşıyan Microsoft Word de diğer şirketlerden ayrılmamış ve  o da internet üzerinde kendi yerini korumaya çalışıyor.Ayrıca yaptığınız her değişikliği kaydederek dosyanıza sahip çıkıyor adeta.
DEZAVANTAJLARI
Ancak dosyalar otomatik olarak Microsoft Word’ün son sürümünde kabul edilecek versiyona dönüştürülüyor.



NOTEPAD
AVANTAJLARI
Microsoft işletim sistemi ile gelen bu program basit metin çalışmaları için kullanılabilecek hızlı bir programdır ve HTML yazmak içinde kullanılabilr.
DEZAVANTAJLARI
Notepadde font tüm belgeye uygulanır ancak dosyasıyla kaydedilmez, yani başka bir bilgisayarda dosya açıldığında o bilgisayar programının fontuyla görüntülenir.



SHUTTERBORG
AVANTAJLARI
Ücretsiz olmasının yanı sıra sade olmasıyla kullanımını kolaylaştıran bir program. Her şeyi yapabilirsiniz ve bunun için üyelik dahi istemiyor.Tek araç çubğundan oluşmasına rağmen gereken materyalleri içerisinde barındırıyor.
DEZAVANTAJLARI
Ancak dosyalarınızı paylaşamıyorsunuz.

İngilizce kelimelerde yazım hatası vermesine rağmen Türkçe dilini destekliyor.